lördag 10 mars 2012

Tårtspelet

Kommer ni ihåg det här? :D













Nappfri och belöningssystem

Loke har för en vecka sedan slutat med nappen. Han kom till oss för två dagar sedan och de två nätterna som varit har han inte sovit lika djupt som vanligt, han vaknar också tidigare än vanligt på morgonen. Vanligtvis brukar han vakna en gång per natt, runt 22-23 och vilja kissa eller ha vatten. Nu har han vaknat massa gånger och varit orolig och svettig. Han brukar sova till efter 07.00 här hemma, men nu har han vaknar före kl 06.00. Jag vet inte vad det beror på, men misstänker ju att det är på grund av nappen. Någon som har haft liknande situationer med sina barn? Jag hoppas att det blir bättre snart, så att han får sova ordentligt på nätterna och att jag får sova på morgonen. Det är väl en stor omställning att vara utan den där trygga och mysiga nappen, han är riktigt duktig som klarar det!

Hans mamma började köra med en grej som hon lärt sig på komet (det är som en föräldrautbildning för att förbättra föräldraförmågorna hos föräldrar till barn med utagerande problematik) ormen heter det som hon använder på Loke när han ska sluta med nappen. Loke får en stjärna varje morgon då han sovit nappfri, när han fått ett visst antal stjärnor får han ett överraskningskort som en belöning, där det kan stå allt från "lägga pussel med pappa", "köpa en leksak" eller "välja middag". Tror ormen har ca 80 steg, så om vi bara använder ormen till att sluta med nappen betyder det att vi kommer hålla på med ormen i ca tre månader, och det känns lite länge tycker jag. Känns dumt att bli påmind och belönad för att man slutat med nappen så länge. Jag tycker att man ska släppa det efter någon vecka. Man kan lägga till fler saker på ormen, som barnet kan samla stjärnor på, men vi kommer inte så något mer på Loke, det mesta funkar så bra ändå och då är det kanske dumt att börja med belöningssystem för något som redan funkar. Sedan är det lite svårt att dra gränsen för vad man kan kräva av er treåring. Ska man alltid klä på sig själv? Tacka för maten? Plocka undan tallriken? Aldrig trotsa vid tandborstning, dusch/bad, läggning? Jag tycker det är svårt att veta hur mycket man kan kräva och hur hård man ska vara. Jag är lite skeptisk mot det här med belöningssystem över huvudtaget, men jag vet inte alls vad som är bra eller inte. Det känner man väl själv vad som funkar med sitt barn. Men ge och ta är väl en enkel grej som man lär sig naturligt i sin uppväxt, förhoppningsvis! Jag tycker även att det är viktigt att man berömmer barnen för dennes person och inte för dennes prestationer. Jag är ju ingen barnexpert eller barnpsykolog, det är bara min naturliga känsla. Kommentera gärna och säg vad ni tycker eller har upplevt.

Loke har fått sina nya kläder och är riktigt stolt, dom åkte på direkt igår kväll och imorse, han tyckte även att vi kunde låssas att det var en pyjamas ;)


Dagen är helt utan planer. Lite småsaker som ska göras bara.
* Bädda rent i sängen
* Plocka undan vinterleksakerna utomhus
* Träna? Åh, jag orkar inte och har världen träningsvärk i hela kroppen!
* Vika in tvätt
* Så ska jag komma ihåg att vara här och nu och njuta av dagen!
* Jag skulle behöva fräscha till mig själv genom att färga brynen, måla naglarna och raka benen också!

Nu ska vi spela spel, det blev belöningen som kom på ormen idag!

- Maria