söndag 30 mars 2014

Maten

Ni är en del läsare här som själva gått igenom den här resan och ni har koll på allt vad jag pratar om. Men de flesta av er har nog inte så stor koll på hur saker går till här på neonatalen. Jag tänkte berätta hur det går tills kring Valters matning.

Han får min bröstmjölk i sond. Det är därför jag pumpar som en galning. Sond är en slang som går genom näsan ner i magsäcken. Om jag inte haft egen mjölk får han donerad mjölk. Men lyckligtvis så har jag frysen full både på sjukhuset och hemma till honom. Han får mat varannan timme i sonden. Första dagen fick han bara två milliliter, men ökar vart eftersom han blir äldre och går upp i vikt. Idag är han uppe på 16 milliliter.

Innan man påbörjar matningen måste man kontrollera att sonden sitter rätt i magen. Så att maten inte hamnar någon annanstans. När man kontrollerar sonden tar man en spruta och skruvar på sondslangen och suger upp det som redan finns i magen, om man får upp mat ser man att sonden ligger rätt. Om all mat är förbränd får man inte upp någon mat, då tar man ett stetoskop och lyssnar på magen samtidigt som man fort trycker in luft i magen med sprutan genom sondslangen, då hör man på ljudet om sonder ligger rätt. Sedan suger man tillbaka luften man sprutade in så att han inte behöver bli onödigt gasig. Om man fick upp mat när man kontrollerade ser man på färgen på maten om det är bra flöde i magen eller inte. Om maten är brun/grön står magen stilla och då slänger man maten som man fick upp. Om maten är vit/gul ger man tillbaka maten som man tog upp, den är full av näring. Om man får upp väldigt mycket mat drar man av det på mängden ny man han skulle få. Man har en "max i magen" gräns. När man kontrollerat är det bara att börja mata. Då värmer man mjölken i vattenbad och suger upp rätt mängd i sprutan och skruvar på sondslangen. Sedan sprutar man in maten sakta i hans mage. En måltid ska ta ca 20 minuter. Man kan ge lite fortare i början när hungern är som starkast och saktare på slutet när han börjar bli mätt. Jag tar hjälp av minutvisare och räknar ut en lämplig intervall. Under matningen brukar vi ge honom lite mat i munnen med en mindre spruta och he honom nappen att snutta på. Så att mätt-i-magen, smak och snutt ska få ett samband. Efter maten får han vila ca 15 minuter innan vi bökar med honom. Så när allt är klart är det dax för mat efter ungefär en timme och en kvart igen.

Amningen då. Mitt mål och min stora önskan är att kunna amma honom när han är redo för det. Det är den andra anledningen till att jag pumpar på och det är därför vi tränar att lägga honom vid bröstet. Första gången kände han bara in läget och luktade. Andra gången sög han till på bröstvårtan och idag sög han till lite längre. Han suger inte så hårt än, eftersom han är så liten. Men det rinner till lite mjölk och han får nog i sig några droppar. Han snuttar ett tag och sen tar han en paus och sedan snuttar han igen. Det är en helt underbar känsla! Tänk att han vet vad han ska göra, fascinerande! Vi får fortsätta öva och pumpa länge till. Runt vecka 35-40 (v29 nu) kan vi kanske räkna med att kunna helamma. Innan dess kommer han antagligen behöva komplettera med sonden.

Här är en bild från imorse när han snuttade samtidigt som jag sondmatade. Jag får ursäkta om ni tar illa upp av det lilla pattflashen!


Maria