torsdag 15 maj 2014

Svaren

Tack för alla fina kommentarer ni lämnar. Det hjälper mig att veta att ni är så många som tänker på oss och hjälper oss att bära. Det har varit roligt och bra för mig att svara på frågorna, det får mig att fundera kring hur jag känner och så ordning på tankarna och det är roligt när ni frågar om Valter. Jag skulle kunna prata om han hur mycket som helst. En månad och tio dagar, det är en kort del av hela mitt långa liv, men det satte så många avtryck och gav mig så mycket. Jag är väldigt stolt över min Valter och över min insats som mamma, det är en skön känsla!

Här kommer frågorna och svaren. Det kanske blir grötigt. Skriver bara från telefonen.

Kommer ni vilja försöka skaffa fler barn? Hur är dina tankar om kring det?
Ja det kommer vi, när tiden är rätt. Jag är rädd för att inte kunna bli gravid igen och den eventuella graviditeten kommer antagligen bli jobbig med mer oro än vanligt och många fragminsprutor hemma och gynundersökningar. Men Valter visade mig hur mäktigt det här med föräldraskap är, så jag inte kan låta bli att försöka igen. Tobbe vill också absolut försöka igen.

Ska ni försöka bli med barn igen?
Ja och det har jag ju redan svarat på.

Hur tar Lilla Loke lillebrors bortgång?
Han är väldigt ledsen. Vi tycker såklart att det är jobbigt att han är det, men vi är glada att han visar sina känslor så mycket. Han pratar mycket om Valter med oss, på dagis och med andra i hans omgivning. Även vännerna på simskolan får höra, det tycker jag är bra. Jag berättar ju för hela världen, så det är klart att han ska berätta för dom han vill. Han säger många fina och finurliga saker om vart Valter är nu och hur han har det. En väldigt rar sak som han sagt är "Det är tur ni har två, två ungar!" Det gör oss väldigt glada att han så självklart tänker att han även än min och att han ser värdet i sig själv för oss. För det är verkligen tur att vi han honom! Loke är underbar!

Hur länge har ni varit tillsammans och hur lång tid har ni försökt få barn?
Vi träffades sommaren 2009 och flyttade ihop februari 2010. Vi brukar fira årsdag i december, jag minns inte datumet. Haha. Bra koll. Men fem år i sommar kan man väl säga. Jag slutade med p-piller sommaren 2011. Så tre år blev det att vi försökte.

Hur många ivf-behandligar genomgick ni innan Valter blev till? Hade hans tidiga födsel någon som helst förbindelse med att det var en ivf?
Vi gjorde en behandling som gav flera ägg. Jag blev gravid på första insättningen, det slutade i missfall. Valter är andra insättningen. Vad jag vet så finns det inga samband mellan IVF och att föda prematurt. Så det bör inte bero på det.

Vilket är ditt finaste minne med Valter?
Underbar fråga för den får mig att tänka på dom fina minnena. Jag kan inte bestämma mig. Jag har tre helt fantastiska minnen, så jag tar alla tre. Det första är när personalen på neonatalen lägger honom på mitt bröst för första gången. Mitt hjärta höll på att explodera av lycka! Mitt barn! Men gud så nervös jag var. Andra bästa minnet är när jag lag honom vid bröstet för att amma första gången, han sög till och hjärtat höll på att explodera av lycka igen. Vilken jäkla grej det var! Alltså verkligen! Det häftigaste jag upplevt! Tredje bästa minnet är när han ligger på mig utan cpap. Ingen maskin som brusade och jag hörde hans andetag. Jag var rädd men så lycklig. Det var häftigt!

Hur önskar du att andra beter sig mot er nu?
Att dom finns här. Jag förväntat mig inte att dom ska kunna säga något som gör att det blir bättre. Det viktigaste är inte vad andra säger utan vad jag får tid på mig att säga till dom.

Om du skulle träffa någon som dagen innan förlorat sitt barn, vad skulle du säga? Om hen frågade dig om råd, vad skulle ditt råd vara?
Jag har tre råd.
1. Prata! Om allt du vill, släpp ut dina tankar, även dom skamligaste. För alla har skamliga tankar tror jag, det är inte konstigt. Det är ett försvar. Det är viktigt att lätta på trycket.
2. Gör det påverkningsbara i livet så enkelt du kan. Var snäll mot dig själv!
3. Se första avsnittet av "När livet vänder" på stvplay. Det gav mig hopp.

Vad har du för långsiktiga livsmål (tex yrke, boende, resa, syskon till Valter)?
Syskon till Valter har jag svarat på i tidigare frågor. Övriga mål är inte så utsvävande. Att bo kvar i huset med min familj som jag hoppas ska växa. Vara mammaledig på riktigt och sedan återgå till mitt ordinarie jobb som jag trivs väldigt bra med. En resa till Grekland i höst önskar vi att kunna göra. Jag, Tobbe och Loke. Bada. Sola. Äta. Uppleva och bara njuta av varandra.

I o med det här som har hänt, har du tappat någon vän du trodde du kunde räkna med? Har du vunnit någon ny?
Jag har inte tappat någon vän. Det har visat sig extra tydligt att mina vänner är så fina som jag trott. Jag har fått många nya kontakter, men ingen jag kan kalla vän ännu.

Finns det någon fin låt som är Valters?
Ja det finns det. Den kommer spelas på begravningen och jag vill inte avslöja den innan.

Jag undrar hur du ser framtiden just nu.. samt Om du har några förhoppningar på att inom en snar framtid starta en ny ivf behandling alt försöka själva med att skapa ett litet syskon till Loke och Valter.
Det här med syskon har jag svarat på högre upp. Hur jag ser på framtiden? Det svänger fort. Ena stunden är det bara svart och jag vill strunta i allt. Andra stunden får jag kraft och ser ljus på framtiden att jag "jävlar i mig ska se till att mitt liv blir lyckligt igen och att jag ska klara det här!" För det mesta känner jag ett jävlaranamma och det är skönt, jag hoppas att jag kan hålla i den känslan.

Innan du fick Valter, vad gjorde du helst en ledig dag? Då skulle jag ta en tur med Tobbe och Loke på något roligt, tex badhus, junibacken, museum eller tivoli. Shoppa är också en favoritsyssla ;)

Har du några favoritkläder?
Jag tycker om att ha please jeans eller sobea byxor. Jag har alltid långt linne från gina tricot eller sobea. Mina skor från Ldir är nog det snyggaste plagget jag har.

Hur skulle du beskriva dig själv?
Jag försöker vara positiv till det mesta. Jag tycker att jag är rolig. Jag är envis. Jag är rättvis, tycker jag om någon gör jag det på riktigt och tycker jag inte om någon gör jag det också på riktigt. Jag är väldigt effektiv och tycker om när saker sker fort och smidigt. Ibland kan det gå för fort.

Här var jag lycklig i hela kroppen, jag saknar den känslan!





Maria